Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sağlam, esnek ve okşayıcı bir bünyeda olmalı, tatlıca bir aromaya ve organize yanmayı esenlayacak yanıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf ak pak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı koca oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler de birçok mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğru bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada tat maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko oyumlamak bağırsakindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal nem değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine için gayet mütenasip ve bağırsakilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir şahsiyet bu nem değerinin puroya günah edilen bir valör olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmaslahatimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değmaslahattirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna mevsim ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en sağlıklı valör bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız şey averaj 6 kamer içinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin belirli bir mevsim içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca bir küme hararet değmaslahatimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti elde etmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu valör iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz koca nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en sağlıklı yöntem olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.